- Een Oekraïense ingenieur heeft een nieuwe methode ontwikkeld om mijnen te ruimen: het aanpassen van een graafmachine die voor de landbouw wordt gebruikt.
- In een video is te zien hoe ronddraaiende kettingen die aan de machine zijn verbonden, mijnen tot ontploffing brengen zonder schade te veroorzaken.
- Rusland heeft de afgelopen maanden grote mijnenvelden aangelegd in Oekraïne, die opgeruimd moeten worden om heroverd gebied weer leefbaar te maken.
- Lees meer: De mijnenvelden die Rusland heeft ingericht in Oekraïne, zijn erger dan ‘alles wat ik ooit heb gezien’, volgens een voormalige officier van de Amerikaanse Special Forces
Een Oekraïense ingenieur heeft een mogelijke oplossing gevonden voor het grote mijnenprobleem waar het land sinds de inval van Rusland mee te maken heeft. Hij ontwikkelde een speciale mijnenopruimer door kettingen vast te maken aan een graafmachine die normaal gesproken in de landbouw wordt gebruikt, zo meldt persbureau Reuters.
Het ontwerp is geïnspireerd door de Sherman Tank uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan sommige ook uitgerust waren met ronddraaiende kettingen om mijnen te ruimen. De uitvinder van de machine zei tegen Reuters dat de zware ronddraaiende kettingen tegen de grond slaan, en niet-ontplofte mijnen kunnen raken, met een kracht van bijna 1000 kilo.
Op videobeelden van de werkende machine is te zien hoe de kettingen, voorzien van zware metalen blokken, met hoge snelheid over de grond zwiepen en rookpluimen creëren wanneer ze een mijn raken.
Om dieper onder de grond te komen, kunnen er ook messen aan de draaiende cilinder worden bevestigd, aldus de ingenieur. Testen met het opruimen van zware anti-infanteriemijnen zijn succesvol uitgepakt, zegt ontmijningsexpert Volodymyr Ozoryan tegen Reuters.
Oekraïne is "het zwaarst bemijnde land ter wereld", zei minister van Defensie Oleksii Reznikov eerder deze maand tegen The Guardian. Mijnexpert Alexander Lobov van de VN schat dat er in ongeveer een derde van het land niet-ontplofte mijnen in de grond zitten.
Rusland heeft de afgelopen tijd grote aantallen mijnen neergelegd langs de bijna 1000 kilometer lange frontlinie. Sommige mijnenvelden zijn zeer uitgestrekt langs een zone van meer dan 10 kilometer en leveren grote problemen op voor het Oekraïense tegenoffensief.
Het betekent dat Oekraïne, met de hulp en training door westerse bondgenoten, snel troepen en materieel moet verzamelen om het probleem aan te pakken.
Een Oekraïense legerofficier die met The Washington Post sprak, zei ook dat door het Westen geleverde ontmijningsapparatuur een gemakkelijk doelwit is gebleken voor Russische artillerie. Daarnaast heeft Oekraïne pas 15 procent van het ontmijningsmateriaal ontvangen dat westerse bondgenoten het land hebben toegezegd.